Naar boven

Horloge informatie van Kish.nl

Is mijn horloge waterdicht?

Een vraag die we vaak gesteld krijgen. Als op het horloge ‘waterresistant’ staat, betekent dit niet persé dat het horloge waterbestendig is. Vaak staat er een aantal ATM(Atmosfeer), Bar(luchtdruk) of aantal meter bij vermeld. Staat er niets vermeld? Dan adviseren wij je ieder contact met water te vermijden. Het horloge is in de meeste vallen slechts spatwaterdicht.

De aanduiding meter/Bar/ATM kun je niet letterlijk vergelijken met dieptemeters. Het is slechts een technische aanduiding van horlogefabrikanten. Je moet ook rekening houden met andere omstandigheden, zoals de temperatuur, de ‘leeftijd’ van je horloge en drukverschillen. Ook deze kunnen de waterdichtheid sterk beïnvloeden. Er zijn verschillende categorieën waterbestendigheid en dat is vaak niet helemaal duidelijk. Hieronder vind je een overzicht met de verschillende waterbestendigheid:

10 meter/ 1ATM horloges

Vermijd contact met water bij deze horloges. 

30 meter/3 ATM horloges

Het horloge kan tegen lichte aanraking met water. Waterspetters, bijvoorbeeld door afwassen, transpiratie of regen (uitgezonderd hard slagregen), zijn geen probleem. Met een 3 ATM-horloge kun je niet douchen, zwemmen, handen wassen, snorkelen en/of duiken.

50 meter/5 ATM horloges

Spatwater, transpiratie en regen zijn geen probleem. Met een 5 ATM-horloge kun je niet zwemmen, snorkelen en duiken. Vaak wordt vermeldt dat je met een horloge met een waterdichtheid van 5ATM kunt zwemmen. Wij raden dit af! In de praktijk zien wij vaak het tegenovergestelde.

100 meter/10 ATM horloges

Met een 10 ATM-horloge kun je probleemloos douchen, zwemmen en recreatief duiken tot ongeveer 5 meter diepte. Je kunt hier niet mee diepzee-duiken.

200 meter/20 ATM horloges

Met een 20 ATM-horloge kun je probleemloos douchen, zwemmen en duiken tot een gemiddelde diepte van 10–15 meter. Met een 20 ATM horloge duik je zonder problemen watersporten en recreatieduiken. Je kunt hier niet mee diepzee-duiken.

500 meter/50 ATM horloges

Je kunt iedere watersport uitoefenen met dit horloge. Tevens recreatieduiken is geen probleem. 

1000 meter/100ATM horloges

Duikhorloges voor scubaduiken (met luchtfles). Je kunt hier niet mee decompressieduiken. 


Hoe meer meter, Bar of ATM, des te dieper je kunt zwemmen/duiken met je horloge. 

Leren horlogeband en water

De kwaliteit van een leren horlogeband neemt af als deze veel in aanraking komt met water. Het leer droogt uit en kan breken. Douchen en zwemmen met een leren band raden wij daarom af. Horlogebanden van staal, rubber en nylon zijn hiervoor meer geschikt. Je kunt, voordat je gaat zwemmen, eenvoudig zelf de horlogeband vervangen met een springbar removal tool. Via onze andere webshop www.horlogeband.com vind je een aanbod van 15.000+ horlogebanden, tevens merk horlogebanden zoals Fitbit, Casio, Skagen en Jacob Jensen.

Batterij vervangen

Als je zelf de batterij verwisselt, kan dit invloed hebben op de waterdichtheid van het horloge. Laat dit daarom doen door een juwelier. Heb je een horloge van 20 ATM of hoger? Vraag je juwelier dan altijd om een drukproef uit te voeren. Zo weet je of er onderhoud nodig is aan bijvoorbeeld pakkingen, oid. En weet je zeker dat het veilig is om met je horloge te duiken.

Kom je liever bij ons in het Experience Center in Zenderen langs, dan is dat natuurlijk ook mogelijk wij vervangen ter plekke je horlogebatterij.

Automatisch of Mechanisch uurwerk

Wees extra zuinig op je automatische of mechanische uurwerken. Deze uurwerken zijn een stuk kwetsbaarder dan horloges met batterij (quartz). Een slag, stoot of vibratie kan je uurwerk al beschadigen. Vermijd plotselinge en harde schokken van bijvoorbeeld mountainbiken, golfen, tennissen of zwemmen. Deze kunnen het uurwerk (flink) beschadigen.

Om je automatische uurwerk in goede conditie te houden, raden wij je een watchwinder aan. Een watchwinder zorgt voor een constante opwinding van het horloge. Ook hoef je hierdoor niet steeds opnieuw de maand, datum en tijd in te stellen. Je stelt het aantal wentelingen per dag en de draairichting in op één van onze watchwinders en je hebt er geen omkijken meer naar.

Kish.nl biedt een uitgebreide collectie watchwinders. Wij adviseren je graag welke watchwinder het meest geschikt is voor je horloge. Kom langs in ons Experience Center in Zenderen en bekijk ons hele aanbod watchwinders.

Let op:
- Stel nooit de tijd, maand en datum in tussen 21:00 uur en 02:00 uur.
- Druk nooit op de knoppen als het uurwerk stilstaat.
- Een mechanisch of automatisch uurwerk is minder nauwkeurig dan een quartz-horloge. Een afwijking van ongeveer 60 seconden per dag (2.5 seconden per uur) valt binnen de marge. Hoe duurder het uurwerk (Zwitserse kalibers), des te kleiner de afwijking zal zijn.

Mocht je nog vragen hebben, neem dan contact op met onze klantenservice. Wij staan op werkdagen van 09.00-18.30 uur voor je klaar.